PMS, regli döneminin gelişi ile daha çok acıkan ancak şişkin bir karınla birlikte huzursuzluk ve stres kapınızı çalıyor olabilir. Bu belirtileri yaşıyorsanız stres olmayın, yapılan araştırmalar kadınların çoğunluğunun adet döneminde bu semptomları yaşadığını söylüyor. Duygu durumlarında ani değişmeler, gerginlik, depresif hissetme, göğüs bölgesinde hassasiyet, ani acıkmalar ve bir çoğumuza olan daha birçok ani değişimler. Yaşam tarzınıza dokunuş denecek kadar küçük etkilerde bulunarak bunları değiştirebileceğinizi biliyor muydunuz?
Regli döneminde tartı yakın dostunuz olmayabilir. Bu dönemde yaşanan hormon değişimi; östrojen ve progesteron hormalarının dengelerinin değişmesi yoğunluk olarak karın bölgesi, göğüs ve yüz çevresinde ödeme sebebiyet verebilir. Bu kilo almış gibi gözükmenize ya da tartı da öyle gözükmenize neden olur. Bu dönemde yeteri kadar su içmek, tuzu azaltmak ve egzeriz yapmak ödem şikayetinizin hafiflemesine yardımcı olur. Dışardan hazır yemekleri tercih etmemek, işlenmiş ürünlerden uzak durmak, turşu, tuzlu peynir ve zeytin gibi tuz oranı yüksek besinlerden uzak durmanında şişkinliğinizin azalmasına etki edebilir.
PMS döneminde oluşan hormon artışları kan şekerini düşürebilir. Bu durumda iştahınız artıp canınızın tatlı çekmesi çok normaldir. Tatlılar, kurabiyeler, kekler ve pastalar bu dönemde hepimizin aradığı besinlerdir. Şeker içeren bu besinlersizi mutlu ediyormuş gibi gelse de kan şekerinizde ani artışlar yaratacağı için hormonlarınızda da dalgalanmalar yaratabilir. Bu dönemde makarna, pirinç, ve tatlılar yerine tam tahıllı ekmeler, bulgur sebze ya da meyve yiyerek kan şekerinizi denge de tutabilirsiniz. Ancak canınız tatlı istiyorsa hamur tatlılar yerine, sütlü tatlılar, meyve tatlıları ya da dondurma tercih edebilirsiniz.
Bazı vitaminler PMS döneminde önem taşır. D vitaminin adet öncesi ağrı ve migreni hafiflemeye yardımcı olabiliceğini yapılan araştırmalarda da gözlemlenmiştir. Mensturasyon dönemi öncesi kalsiyum içeren süt ve süt grubu besinleri ve yeşil yapraklı sebzeleri mmutlaka tüketin. D vitaminin besinsel kaynakları olduça az olduğu için yetersizlik durumu söz konusuysa takviye almalısınız.